Rookmelders

Rookmelders zijn verplicht. Op iedere verdieping in uw woning die met een vaste trap bereikbaar is, hangen wij een goedgekeurde rookmelder op. 

Veel gevraagd over Rookmelders

Hoe werkt een rookmelder?

Algemeen

Een rookmelder laat een alarm afgaan als er brand is in huis. Hij wordt geactiveerd wanneer rook wordt gedetecteerd. Dit zorgt ervoor dat je wordt gewaarschuwd als er gevaar is en dat je op tijd kunt vluchten. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Brandexperts beweren dat je niets ruikt als je slaapt. Je gehoor werkt wel. Daarom redden rookmelders levens.

Waar komen de rookmelders?

Algemeen

Op iedere verdieping die met een vaste trap bereikbaar is, komt één goedgekeurde rookmelder. Dit zal zoveel mogelijk in een hal of overloop zijn. Deze plekken moeten namelijk rookvrij blijven als er brand uitbreekt.

Komt er een rookmelder op zolder?

Algemeen

Als de zolder bereikbaar is met een vaste trap, dan komt daar ook een rookmelder. 

Wat voor rookmelder krijg ik?

Algemeen

De rookmelders die wij plaatsen zij van een goede kwaliteit. Ze hebben een batterij met een levensduur van 10 jaar. Rookmelders die op het lichtnet zijn aangesloten zullen dat in veel gevallen blijven. Rookmelders die vanaf 2013 zijn geplaatst worden na tien jaar vervangen.

Wie plaatst de rookmelders?

Algemeen

De rookmelders laten wij ophangen door professionele installateurs. Zo weten we zeker dat de rookmelders op de juiste plek worden opgehangen. Onze installateurs Huisman Etech Services, installatiebedrijf de Leeuw, installatiebedrijf Berg Electro en installatiebedrijf AHC van Ommeren.

Zijn er kosten verbonden aan het plaatsen of vervangen van de rookmelders?

Algemeen

Nee, de rookmelders worden kosteloos bij u opgehangen of vervangen. In de meterkast plakken wij een sticker met informatie over het aantal rookmelders in uw woning en de plaatsingsdatum ervan.

Wanneer komt de installateur?

Algemeen

U ontvangt van tevoren van ons een brief. Hierin staat in welke periode de installateur bij u langskomt. Als u op dat moment niet thuis bent, dan krijgt u een kaartje in de bus met het verzoek om te bellen voor het maken van een afspraak. Als u wel thuis bent maar het komt op dat moment niet uit, dan wordt er een afspraak met u gemaakt wanneer u wel kunt.

Kunnen de rookmelders ook op een andere plek worden opgehangen?

Algemeen

Nee, de rookmelders hangen op een plek in uw huis dat aan de voorschriften voldoet. U mag ze daar niet verwijderen of op een andere plek ophangen. Dan komt uw veiligheid in gevaar.

Moet ik de rookmelders onderhouden of testen?

Algemeen

U zorgt voor een goede werking door de buitenkant van de rookmelders stofvrij te houden en twee keer per jaar schoon te maken met een stofzuiger. Het is verstandig om de rookmelder te testen. Doe dit minstens 2 keer per jaar.

Hoe test ik de rookmelder?

Algemeen

Druk op de testknop van de rookmelder. De testknop is de grote ronde knop in het midden. Sommige types hebben een klein rond knopje aan de zijkant. Gaat het alarm af? Dan doet uw rookmelder het goed. Het is belangrijk om uw rookmelder te testen, minstens 2 keer per jaar.

Plaatsen jullie ook koolmonoxidemelders?

Algemeen

Wij plaatsen geen koolmonoxidemelders. Wij raden u aan zelf deze melder te plaatsen bij uw cv-ketel. Als er koolmonoxide vrij komt, ruikt u dit namelijk niet.

Ik heb zelf al rookmelders geplaatst. Wat nu?

Algemeen

Ook met u maken wij een plaatsingsafspraak voor het monteren van onze rookmelders. Dit doen wij omdat wij dat verplicht zijn. Wij registreren deze rookmelders en zorgen voor tijdige vervanging. Ze werken gegarandeerd 10 jaar.