Ventileren

Wist u dat u door ventileren geld bespaart?
Droge lucht verwarmen duurt korter dan vochtige lucht en kost dus minder energie!

Voor uw gezondheid is het nodig om dagelijks goed te ventileren. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen en worden waterdamp en geurtjes afgevoerd. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap. Laat de ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit.

Hieronder leest u de antwoorden op veel gestelde vragen over dit onderwerp.

Veel gevraagd over Ventileren

Schimmel en vochtplekken voorkomen en tegelijkertijd energie besparen!

Algemeen

U kunt schimmel voorkomen door uw woning goed te ventileren. Hierdoor wordt er verse lucht aan uw woning toegevoegd en wordt vochtige lucht afgevoerd. Schimmel en vochtplekken krijgen hierdoor minder kans om zich te verspreiden in uw woning. Bijkomend voordeel van goed ventileren is dat u bespaart op uw stookkosten. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht te verwarmen. Tenslotte is het beter voor uw gezondheid om goed te ventileren.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Mechanische ventilatie voert vochtige en vervuilde lucht in huis af. Dat gebeurt via afzuigers (roosters of ventielen) in de keuken en badkamer. Via ventilatieroosters of een open raam komt frisse lucht van buiten naar binnen.

Hoe maak ik mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Algemeen

De ventielen of roosters kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik eventueel een beetje afwasmiddel.

Zijn ze erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Let er wel op dat als u de ventielen eruit haalt, deze dan op de juiste stand weer terug plaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.

Hoe maak ik de ventilatieroosters in mijn woning schoon?

Algemeen

Het schoonmaken van de ventilatieroosters in uw woning doet u met een stofzuiger of borstel. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De wasem- of afzuigkap maakt u in een sopje met afwasmiddel schoon. De filters in de kap vervangt u zelf.

Wat is mechanische ventilatie met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Dit systeem gebruikt warmte uit de lucht die de woning uitgaat om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en bespaart energiekosten.

WTW filters kunnen ongeveer 3 tot 6 maanden worden gebruikt. Hoe vaak uw filters vervangen moeten worden, is afhankelijk van de omstandigheden in en rond uw woning.

Ik heb last van schimmel of vochtplekken in mijn woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

Schimmels en vochtplekken worden meestal veroorzaakt door te weinig ventilatie. Ze ontstaan vaak als eerste in natte en vochtige ruimtes, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. Hieronder vindt u handige tips om schimmel te helpen voorkomen en te doden:

 • Verwarm en ventileer uw woning goed. Dat voorkomt schimmelvorming.
 • Neem aanwezige schimmel af met warm soda water. Dit doodt de schimmel. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen.
 • Kort douchen en daarna met een trekkertje de douchewand even droog maken.
 • Houd zoveel mogelijk de deksel op de pannen tijdens het koken.
 • Zet het interne ventilatiekanaal zo mogelijk op een hogere stand tijdens het douchen en koken of zet een raampje open.
 • Heb u een afzuigkap? Zet die aan tijdens het koken.

Heeft u alle tips opgevolgd en alsnog blijft de schimmel terugkomen? Neem dan contact met ons op. Wij komen dan bij u langs om de situatie te beoordelen. 

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de ‘gebruikte’ lucht. Tegelijk komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

 • Bobbelend behang.
 • Schimmel op muren of plafond.
 • Schimmel in de badkamer

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is de toename van huisstofmijt en schimmels wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen, luchtwegproblemen en ogen. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Tips voor goed ventileren.

Algemeen

Handige tips:

 • We geven u hierbij een aantal huishoudelijke tips voor een gezond klimaat in huis:
 • Droog de was buiten. Als u in huis de was droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open.
 • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd. 
 • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek.