Ga naar de inhoud

Informatie over huurbevriezing en huurverhoging

Belangrijke informatie voor onze huurders
Op 16 april is aan het kabinet een voorstel gedaan voor huurbevriezing. Dit betekent dat de huren in 2025 en 2026 mogelijk niet zullen stijgen.
Dit is nog een voorstel en geen besluit!

U heeft al wel een brief van ons gekregen met daarin uw huurverhoging per 1 juli 2025.

Hieronder leest u wat er kan gebeuren.

  • Als het voorstel wordt aangenomen, verhogen wij uw huur niet, ondanks de brief die wij u stuurden.
    LET OP: dit geldt alleen voor huurders van sociale huurwoningen waar in de brief een huurverhoging van 4,5% staat of een inkomensafhankelijke huurverhoging van 5,1%.
  • Als het voorstel niet wordt aangenomen, berekenen wij u de huurverhoging door, zoals vermeld in uw brief. Deze huurverhoging gaat vervolgens in per 1 juli 2025.

Zodra wij weten wat er besloten is, krijgt u bericht van ons met uitleg wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent.

De vrije sector huren, parkeerplaatsen, garages en commerciële ruimten blijven de huurverhoging van 4,1% of 3,1% behouden, zoals in uw brief staat. De huurbevriezing geldt niet voor deze huurcontracten.

Meer weten...

Op 16 april is aan het kabinet een voorstel gedaan voor huurbevriezing. Dit betekent dat de huren in 2025 en 2026 mogelijk niet zullen stijgen. Dit is nog een voorstel en geen besluit! 

Gaat de huurbevriezing niet door dan geldt het onderstaande: 
 
Krijgt u een inkomensafhankelijke huurverhoging? 
U kunt vóór 1 juli 2025 bezwaar maken tegen het huurverhogingsvoorstel. 

Geldige redenen kunnen zijn: 

  • Het door de Belastingdienst vermelde inkomen over 2023 is niet juist. 
  • Uw inkomen over 2024 is lager dan uw inkomen over 2023 en komt daarmee onder de gestelde inkomensgrens. 
  • Uw huishoudensamenstelling is gewijzigd waardoor uw huishoudinkomen lager is. 
  • U behoort tot een groep die wordt uitgezonderd voor inkomensafhankelijke huurverhoging: U bent gehandicapt of chronisch ziek. 

Onderhoudsgebreken zijn géén geldige reden om bezwaar te maken tegen de huurverhoging. Als er sprake is van ernstige gebreken in het onderhoud, dan kunt u de Huurcommissie vragen de huurprijs tijdelijk te verlagen. Van deze mogelijkheid kunt u het hele jaar gebruik maken.


Meer informatie over het aantekenen van bezwaar en het bezwaarformulier vindt u op www.huurcommissie.nl

De huurtoeslag loopt van januari t/m december. Bij de jaarlijkse huurverhoging geven wij uw nieuwe huur door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt niet meteen een nieuwe berekening van de huurtoeslag. Zij verwerkt de nieuwe huur in november bij de berekening van het voorschot dit jaar. Dit betekent dat u een eventueel hogere huurtoeslag over de maanden juli tot en met december met terugwerkende kracht uitbetaald krijgt. U ontvangt het geld in de loop van dit jaar. U hoeft hier zelf dus niks voor te doen.

Wilt u uw huurtoeslag al met ingang van 1 juli aan laten passen? Of ontvangt u nog geen huurtoeslag? Kijk dan op www.toeslagen.nl

 

De streefhuur is de door ons gewenste huurprijs per maand voor uw woning. Dit is de huurprijs die een nieuwe huurder nu voor uw woning zou betalen. Deze is afhankelijk van de kwaliteit van uw woning volgens het woningwaarderingsstelsel. Meer informatie over het woningwaarderingsstelsel kunt u vinden op: www.rijksoverheid.nl

U ontvangt de jaarafrekening tussen april en juni. Als Thius het voorschotbedrag moet aanpassen, kan dit samen met de jaarlijkse huurverhoging (vanaf 1 juli) worden gedaan. 

De Belastingdienst geeft aan ons door in welke inkomenscategorie uw huishouden valt. Wij weten niet uw exacte inkomen, alleen de categorie. We gebruiken deze informatie alleen om de huurverhoging vast te stellen en dus niet voor andere doeleinden.

Bij het bepalen van het inkomen gaat de Belastingdienst uit van het gezamenlijke jaarinkomen van het voorgaande jaar. Dat zijn de bruto inkomens van alle leden van uw huishouden bij elkaar opgeteld. Het inkomen van inwonende kinderen tot 23 jaar wordt gedeeltelijk meegeteld: alleen het deel boven het minimumloon telt mee. De Belastingdienst kijkt naar alle bewoners die op het adres staan ingeschreven.

Het is wettelijk geregeld dat woningcorporaties eenmaal per jaar de huur mogen verhogen. Dit gebeurt op 1 juli. De huurverhoging wordt gebruikt om de kwaliteit van de woningen te behouden en verbeteren, maar ook om nieuwe woningen te kunnen bouwen. De overheid bepaalt hoeveel procent de huurverhoging maximaal mag zijn.  Wij vinden het belangrijk dat de woningen betaalbaar blijven en gaan daarom niet voor de maximale huurverhoging.

In de voorjaarsnota staat het voorstel voor huurbevriezing. Dit betekent dat de huren mogelijk niet zullen stijgen. Dit is nog een voorstel en geen besluit! Als de huurbevriezing voor 2025 doorgaat, wordt uw huur niet verhoogd als u een sociale huurwoning huurt. Huurt u een vrije sectorwoning of een parkeerplaats/ garage van ons dat staat hieronder verderop welke huurverhoging u krijgt. 

  • woningen in de vrije sector en middenhuur met 4,1%.  
  • bedrijfsruimten, garages en parkeerplaatsen met 3,1%.  

Gaat de huurbevriezing niet door dan ziet de huurverhoging er voor de anderen groepen als volgt uit: 

  • alle sociale huurwoningen met 4,5%.  

 Huurder met een hoog inkomen krijgen een andere huurverhoging:  

  • eenpersoonshuishouden met een inkomen hoger dan €67.366: 5,1%.  
  • meerpersoonshuishouden met een inkomen hoger dan €89.821: 5,1% 

Bekijk hier het filmpje waarin wij uitleggen hoe we onze huurverhoging berekenen. 

 

Huurt u een vrije sector woning van ons, dan krijgt u een huurverhoging van 4,1%. Dit is het wettelijk vastgestelde percentage. Deze huurverhoging gaat door! Ook als door het kabinet besloten wordt om de huren te bevriezen. De vrije sector komt niet voor huurbevriezing in aanmerking.