Ga naar de inhoud
In uw huurovereenkomst en de Algemene Huurvoorwaarden staan alle afspraken die gelden voor het gebruik van uw woning. Deze huurovereenkomst is altijd persoonlijk. U kunt uw woning dus niet overdragen aan iemand anders. 

Aanpassingen laten doen

Een huurovereenkomst kan op één naam staan of op naam van twee personen. Soms wilt u de naam op de huurovereenkomst veranderen. Dit kan om verschillende redenen:

  • De hoofdhuurder heeft een geregistreerd partnerschap en wil een medehuurder toevoegen.
  • De hoofdhuurder is getrouwd en wil een medehuurder toevoegen.
  • De hoofd- en medehuurder gaan uit elkaar en één van beiden zegt de huur op.
  • De hoofd- of medehuurder is overleden.

Het is mogelijk om een medehuurder aan de huurovereenkomst toe te voegen. Hiervoor gelden wel voorwaarden.

 

 

Meer weten...

Als een dierbare overlijdt dan moet er een hoop geregeld worden. Zo ook het beëindigen van de huurovereenkomst als er geen medehuurder in de woning achterblijft. Om de huuropzegging in behandeling te mogen nemen, hebben wij een kopie van de overlijdensakte nodig. Ook ontvangen wij graag de gegevens van een contactpersoon. 

Van rechtswege bent u medehuurder omdat u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Dit betekent dat u allebei evenveel recht heeft op de woning. Ook als de huurovereenkomst destijds door maar één van u ondertekend is. U zult in onderling overleg moeten bepalen wie in de woning blijft wonen. Komt u er onderling niet uit? Dan kunt u de rechter verzoeken hier een uitspraak over te doen. Degene die uiteindelijk de woning verlaat, schriftelijk eenzijdig de huur opzeggen. Dit kan via deze link.

Ook bij inwoning zijn er bepaalde regels, zoals:

  • Iemand die bij u inwoont heeft niet de positie van huurder of medehuurder. 
  • Hij of zij heeft geen recht op de woning en zal deze in ieder geval bij het einde van de huurovereenkomst tegelijk met u moeten verlaten.
  • Een inwoner is niet verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de huurder.


Een inwoningsverzoek wordt niet altijd toegewezen. Redenen om een inwoningsverzoek af te wijzen kunnen zijn:

  • Er is sprake van overlast.
  • Er is sprake van een huurachterstand.
  • Het ontbreken van een eigen slaapkamer voor elke inwonende of elk inwonend stel (Inwoningsverzoeken voor kinderen van de huurders worden in de meeste gevallen toegewezen).

Voor het aanvragen van inwoning kunt u gebruik maken van het aanvraagformulier inwoning of log in op uw Mijn Thius account.

Om in aanmerking te komen voor medehuurderschap als kind, moet er een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de hoofdhuurder (ouder) zijn. De huishouding tussen ouder en kind wordt niet beschouwd als een duurzame gemeenschappelijke huishouding en wordt in de wet als een aflopende samenlevingssituatie gezien. Helaas geven wij in dat geval meestal geen toestemming voor het medehuurderschap.

Wanneer is medehuurderschap voor een kind eventueel wel mogelijk?
In het geval van overlijden of wanneer er onverhoopt iets met u gebeurt; bijvoorbeeld als u opgenomen moet worden in een verzorgingshuis, kan uw kind een verzoek bij ons indienen om de huurovereenkomst voort te zetten.

Uw kind moet bij een aanvraag een uittreksel van het bevolkingsregister en een geldig legitimatiebewijs meesturen. Uit het uittreksel moet dan blijken dat:

  • Uw kind altijd bij u heeft gewoond.
  • Nooit is uitgeschreven bij de gemeente van dit adres.
  • Ouder is dan 35 jaar.

Nadat wij uw verzoek hebben beoordeeld, ontvangt u zo spoedig mogelijk onze beslissing. 

U kunt als huurder bij ons een schriftelijk verzoek doen om iemand, een kennis of familielid bijvoorbeeld, voor korte of langere tijd bij u te laten inwonen. Wij beoordelen of u hiervoor toestemming krijgt. Mogelijk wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Er mag in ieder geval géén sprake zijn van onderverhuur. 

Het opzeggen van uw huurovereenkomst kan schriftelijk, digitaal of via uw Mijn Thius account.

Voor het schriftelijk opzeggen van de huur kunt u het opzeggingsformulier op deze pagina gebruiken. U kunt het formulier invullen, ondertekenen en naar ons toesturen. Dit mag per post, per mail of u kunt het tijdens kantoortijden afgeven bij onze receptie.

Voor het opzeggen van de huur via ons digitale formulier klikt u op deze link

Wilt u de huur opzeggen via uw Mijn Thius account, maar u heeft problemen met inloggen? Neem dan contact met ons op. U kunt een mail sturen naar info@thius.nl of u belt tijdens kantoortijden naar 0344-61 41 06.

Gerelateerde bestanden:

Een huurovereenkomst waarvan de huurprijs op de ingangsdatum van het huurcontract boven de, op dat moment geldende, huurliberalisatiegrens lag. Per 1 januari 2024 zijn dit voor nieuwe huurovereenkomsten met een huurprijs hoger dan €879,66. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl

Voordat u de sleutels van uw woning ontvangt, sluiten wij met u een huurovereenkomst af. Daarin wordt onder andere verwezen naar onze Algemene voorwaarden. Daarin staat vermeld welke rechten en plichten gelden voor u als huurder en voor ons als verhuurder.